Telefon

Zamówienia telefoniczne: 

(+48) 730 015 194 (pon-pt 7-15, sob. 7-15). Nie znalazłeś tego czego szukasz? Skontaktuj się z nami.

Koszyk jest pusty, dodaj produkty a pojawią się one w tym miejscu.
Waga: (0.00 kg)
Suma: 0
Do darmowej dostawy brakuje: 300
Terminy dostawy Sprawdź termin dostawy
Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń: (+48) 730 015 194 lub napisz do nas
Menu mobilne
Ulubione
0
Koszyk
0

Przepisy

Dodano 02.09.2022

Oto kilka naszych propozycji na pyszne przekąski:

 

KUCHNIA WŁOSKA

 

PASTA ALLA BOSCAIOLA

 

Składniki na 2 porcje: 

• 200 g makaronu orecchiette (lub innego, krótkiego, np. penne) 

• 100 g pancetty 

• 6 średnich pieczarek 

• 1 ząbek czosnku

• 100 ml śmietany 30%

• sól, świeżo mielony pieprz

• 2 łyżki startego parmezanu

oliwa z oliwek, do smażenia

• do podania: natka pietruszki, starty parmezan

 

Wykonanie: 

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.

Pancettę pokroić w paseczki i smażyć przez 3 minuty na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. 

Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki, czosnek rozgnieść lub posiekać. Dodać wszystko do smażącej się pancetty. Doprawić odrobiną soli i pieprzem. Smażyć na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.

Następnie wlać śmietankę, dodać makaron oraz parmezan. Podgrzewać cały czas mieszając przez 30 sekund. Makaron przełożyć na talerze, posypać parmezanem i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

 

 

KUCHNIA GRECKA

 

SPANAKOPITA

 

Składniki:

• 600 g świeżego szpinaku

• 1 pęczek mięty pieprzowej

• 1 pęczek natki pietruszki

• 1 pęczek koperku

• 4 duże cebule

• 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku

• 400 g sera feta lub mizithra

• 2-3 szklanki oliwy

• 1 opakowanie (450 g) ciasta filo lub domowe filo z tego przepisu

• sól, pieprz, oregano

 

Wykonanie:

Okrągłą blachę o średnicy 30 cm wysmarować dokładnie oliwą. Ustawić piekarnik na 200 stopni.

Umyty szpinak oraz zioła (miętę, pietruszkę, koperek i szczypiorek) posiekać niezbyt drobno i włożyć do bardzo dużej miski.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i dodać do szpinaku z ziołami.

Do zawartości miski dodać pokruszony ser, 1 łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszać zawartość miski dłońmi, ściskając mocno farsz, aby szpinak i zioła zaczęły mięknąć.

Odłożyć połowę płatów ciasta filo.

Na wysmarowaną oliwą blachę ułożyć pierwszy płat ciasta i porządnie wysmarować go oliwą.

Zawiń brzegi do środka, posmaruj je oliwą i nałóż następną warstwę ciasta, po czym znowu posmaruj ją obficie oliwą.

Powtórzyć powyższe czynności z pierwszą połową ciasta filo.

Na warstwy ciasta wyłożyć całe nadzienie i wyrównać jego powierzchnię dłońmi.

Przykryć nadzinie pozostałymi warstwami ciasta, nakładając je w ten sam sposób: płat ciasta filo, oliwa, znowu płat ciasta filo, kończąc na warstwie oliwy na wierzchu.

Bardzo ostrym nożem pociąć spanakopitę na kawałki, upewniając się, że wszystkie warstwy są dokładnie pocięte.

Piec około 1 godzinę 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jeśli zacznie się delikatnie przypalać z wierzchu, nakryć ją folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.

Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

 

KUCHNIA JAPOŃSKA

 

DOMOWE SUSHI

 

Składniki:

• świeży tuńczyk, łosoś świeży lub wędzony, krewetki (gotowane lub smażone w tempurze) lub paluszki krabowe

awokado lub ogórek

ryż do sushi

sushi nori - listki prasowanych alg morskich 

wasabi

sos sojowy

• marynowany imbir w zalewie

• do dekoracji, opcjonalnie: kawior, kiełki

Zaprawa do ryżu (na 100g ugotowanego ryżu): 

• 1 łyżka octu ryżowego

• 1 łyżeczka cukru

• szczypta soli


Potrzebna będzie również mata bambusowa do zwijania sushi

Wykonanie:

Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotować zaprawę do ryżu: składniki podgrzać aż cukier się rozpuści (nie doprowadzić do zagotowania!). Przestudzić i dodać do ryżu, wymieszać łyżką. Ryż ostudzić (można przykryć wilgotną ściereczką aby nie wysychał).

Nori umieścić przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu na nori pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki tuńczyka lub łososia lub krewetki lub paluszki krabowe. Następnie można ułożyć pokrojone w paseczki ogórki lub awokado. Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz.

Zwinięte sushi pokroić na równe części. Udekorować kawiorem i opcjonalnie kiełkami. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi.

 

 

 

 

Logowanie

Succes
Error
Info

Header

Wybierz
GOTOWE
Przesuń w lewo by podejrzeć koszyk
Przesuń w prawo by otworzyć menu

Dołącz produkty do zamówienia

Dołącz produkty do zamówienia Wybierz numer zamówienia aby dołączyć do niego produkty z koszyka

Komunikat

Przepraszamy, w chwili obecnej niestety nie dysponujemy wolnymi terminami dostaw. Kolejne wolne terminy pojawią się dziś o północy.

Skompletowane już teraz zamówienie, zostanie zapamiętane i po pojawieniu się nowych wolnych terminów będzie można dokończyć proces zamawiania. W przypadku zmian niektórych cen wartość zamówienia zostanie przeliczona.
Rozumiem